woensdag 21 oktober 2009

Onderhoud en smeren

Als je veel fietst, is het natuurlijk van belang om de fiets goed te onderhouden. Na een week fietsen (zeker als het wat slechter weer is) en de ketting/tandwielen zijn wat smerig (nat, zand etc.) is het zaak om dat goed schoon te maken.

De ketting goed schoonmaken en ontvetten. Daarna de fiets goed poetsen met een sopje. Om op alle plaatsen goed aan te kunnen komen (las ik op veel websites), kun je een behangborstel gebruiken. De lange stevige, maar toch zachte, haren zorgen dat je overal goed bij kunt.
Als alle zand etc. verwijderd is, kun je de fiets eventueel zacht afspuiten met schoon water. Daarna poetsen met fietspoets, velgen goed schoonmaken (die worden erg smerig!) en dan de ketting inspuiten met speciale kettingolie/teflon/derailleurspul. Dit inspuiten hoeft geloof ik niet atijd.
Ik kijk het een beetje aan, afhankelijk van de mate van vervuiling. Vorige week ratelde de ketting een beetje (misschien door de val nadat het zadel was afgebroken), maar dat was na een schoonmaak- en smeerbeurt weer helemaal opgelost. Vandaag liep de fiets weer als een zonnetje, zonder ook maar enig geluid. Alleen die accu...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter...
Alles mag, ook kritiek, maar wel netjes a.u.b.