zondag 15 november 2009

Ook in de winter

Weer even geleden sinds mijn laatste bericht.
Door een stevige verkoudheid (nee, geen griep), ben ik ruim anderhalve week met de auto naar het werk geweest. Simpelweg omdat het energieniveau van mezelf (niet dat van de accu dit keer) erg laag was.
Inmiddels weer vollop met regelmaat op de fiets, ook nu het donker en nat en koud aan het worden is.
De nieuwe lamp doet prima z'n werk, met name op de terugreis 's avonds, want dan is het pikkedonker op diverse stukken. Zelfs dan kom je soms nog wel eens een fietser tegen, die helemaal geen licht op heeft. Knettergek zou ik zeggen, want de auto's zien je echt niet, of te laat.
Ik heb behalve de extra verlichting ook nog een reflecterend hesje aan en hoop op die manier toch optimaal gezien te worden.
Vrijdag was er veel wind. Welliswaar zijwind, maar toch was het stevig doortrappen, ondanks de elektrische ondersteuning.
Op de kilometerteller van de fiets staat inmiddels ruim 1.500 km sinds de aanschaf begin september. In die tijd heb ik 19 dagen met de auto gereden en 40 dagen met de fiets. Op dit moment rij ik dus 68% van de dagen met de fiets. Wanneer ik de autokilometers aan  € 0,21 tel, heb ik dus een kleine  € 350,- 'bespaard' (afschrijvingen niet meegerekend). Aan brandstof alleen heb ik ca € 90,- bespaard (lpg). Ook niet onbelangrijk: door 40 dagen niet met de auto te rijden heb ik ca. 280 kg CO2-uitstoot bespaard en bijgedragen aan een beter mileu. En voor mezelf heb ik natuurlijk de nodige caloriĆ«n extra verbruikt t.o.v. de autoritten. Deze caloriĆ«n zijn niet te becijferen. Als laatste cijfertje, heeft de fiets natuurlijk ook energie gekost. 40x opladen heeft ca. 15 kWh (nacht)stroom gekost, wat neerkomt op ca.  €2,23!

Daarnaast misschien leuk om te weten, in geen van die 40 dagen ben ik echt nat geworden. Er waren wel enkele dagen dat ik het regenpak, of de regenbroek aan heb gehad, maar dat was meer om de kleding enigszins te beschermen tegen opspattend water/vuil. Knurft.net heeft helemaal gelijk: Het regent bijna nooit! Ja, natuurlijk regent het veel in Nederland, maar als je met de fiets gaat, merk je dat er bijzonder veel momenten zijn dat het dus NIET regent. Neem nou afgelopen zaterdag: ik fietste naar het werk: droog. Om 10 uur een gigantische bui/storm. Regen tot ergens in de middag. Toen ik echter om 15.30 uur naar huis reed: droog! Dan kun je natuurlijk zeggen: "ja maar als je om 10 uur naar het werk was gereden was je lekker nat geworden", ja dat klopt... maar.... enz. Ik kijk ook niet naar het weer. Ik ga gewoon!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter...
Alles mag, ook kritiek, maar wel netjes a.u.b.