maandag 17 januari 2011

De Li-ion-Accu en meer

De accu's die we tegenwoordig meestal gebruiken zijn de Lithium-Ion batterijen. Deze hebben de grootste opbrengst, tegen het laagste gewicht, maar wel met een redelijk prijskaartje.
Voor de autoindustrie is het van belang dat de ontwikkelingen in de accu's snel met nieuwe technologie├źn komt. Maar het is ook het 'kip en het ei'- verhaal.

Bedrijven en consumenten willen snelle, lichtere, langdurige, goedkope accu's, dus de industrie moet blijven ontwikkelen. Het resultaat is dat accu's ontwikkelen naar de markt-productvraag, maar gelijktijdig veranderen hierdoor de producten of verbeteren ze, waardoor de vraag weer anders wordt. Zo blijf je bezig.

Andere 'leuke' nieuwe ontwikkelingen waar bedrijven en universiteiten aan bezig zijn? Bijvoorbeeld een accu die aangestuurd wordt door virussen.... Yep. Lichtgewicht. flexibel en geschikt voor vele doelen, zoals zelfs ingeweven worden in kleding. Of zoiets.

Zelfoplaadbare accu's?
Als je net een kwaad telefoontje hebt gehad, en je schudt de telefoon flink door elkaar, dan heb je meteen de accu weer opgeladen door het schudden.
Niet nieuw, alleen anders toegepast. Veel horloges maken al gebruik van deze 'bewegings'energie, die ook wel 'Piezoelectric Kinetic Energy Harvester' wordt genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter...
Alles mag, ook kritiek, maar wel netjes a.u.b.