vrijdag 20 april 2012

Benzineverbruik 1:22

Na mijn vorige bericht over het verbruik van onze Suzuki Alto van 1:17 (met winterbanden), heb ik vandaag na enkele zakelijke ritjes weer moeten tanken. Inmiddels liggen de zomerbanden er weer op en ben ik heel benieuwd naar het resultaat.

Temperatuur
De buitentemperatuur speelt vast en zeker ook een rol. De motor komt niet op dezelfde bedrijfstemperatuur als in de zomer en de aanvoer van zeer koude lucht voor de koeling maakt het er dan niet beter op.
Zowel de koudere motor (meer wrijvingsverliezen) als de overbrenging als de transmissie komen niet op juiste temperatuur, waardoor de olie stroperiger blijft.
Al met al - samen met de grotere rolweerstand van de winterbanden - de oorzaak van een hoger brandstofverbruik.

En nu?
De tank van vandaag was bijna half leeg (of half vol voor de positievelingen). Er ging 18,49 liter in en ik had hiermee 410,6 kilometer gereden. Dat is een verbruik van 1:22,2.
Yes, hij is weer zuinig.

De rijstijl is in de zomer en winter gelijk. Heel rustig gas geven, uitrollen in de versnelling, niet harder dan ca. 90/100 km/h etc. Het nieuwe rijden.


Bij 10.000 kilometer per jaar is dat een verschil van 588 liter (= €1.040,-) of 450 liter (= € 796,-). Als we dat weer doorrekenen over alle gereden kilometers in Nederland, Europa, Wereld etc. dan worden we daar niet vrolijker van. En al helemaal niet van auto's die maar 1:9 of nog slechter rijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter...
Alles mag, ook kritiek, maar wel netjes a.u.b.