donderdag 17 april 2014

Juiste framemaat

Juiste fietshoogte

Hoe bepaal je de juiste fietsframe hoogte? Door op de fiets te gaan zitten. Er zijn dan twee criteria: Zet de trapper omlaag en zet je voet er met de hak op. Je been moet nu helemaal gestrekt zijn. Je andere voet, moet met de bal van de voet net de grond raken (dus niet plat). 
De fiets die ik nu heb, kan ik met platte voeten aan de grond. De knieën zijn tijdens het fietsen te veel geknikt. De zadelpen moet normaal ongeveer 3 cm uit het frame steken, zodat je altijd zowel omhoog als omlaag kunt bijstellen. Die van mij staat helemaal maximaal omhoog. De houding tussen zit en stuur is dan ook niet optimaal.

Framemaat

Ik heb me ook nooit verdiept in de framemaat. Ik weet niet (nu wel dus) welke maat ik heb of moet hebben. De maat van je frame meet je door het centrum van de trapas te nemen langs de verticale buis van het frame (naar je zadel). Als daar een horizontale buis loopt (bij een herenfiets), dan neem je daar ook weer het centrum van. Die maat bepaalt je framemaat. Soms meten ze ook van trapas tot aan het punt waar je zadelpen in het frame gaat... Tussen beide methoden zit een verschil van 2 a 3 cm, dus framemaat 53 zou dan zomaar eens framemaat 57 kunnen zijn.

Gezien mijn lengte heb ik in ieder geval een framemaat (herenmodel) van 60 cm of iets groter.

Welke merken/types heb ik serieus bekeken?

Het is aan de ene kant vreemd, maar misschien juist ook wel niet, dat iedere fietswinkel zijn eigen 'voorkeurs'merk heeft. De grotere winkels hebben veel aanbod, de kleinere winkels hebben vaak (logisch) minder aanbod, maar daardoor wat specialistischer en soms dus een merk dat je nergens anders (in één stad) tegenkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter...
Alles mag, ook kritiek, maar wel netjes a.u.b.