zondag 28 september 2014

Grote poetsbeurt

Na 2.500 kilometer mag de fiets wel eens een hele grote poetsbeurt krijgen. Het weer is eigenlijk al deze tijd erg droog geweest en op de dagen dat ik gefietst heb heeft het nauwelijks geregend. Echt smerig is de fiets dus ook niet geworden en de reguliere poetsbeurten zijn tot nu toe altijd genoeg geweest.

Tijd nu echter om ook de ketting eens goed schoon te maken.

De fiets heeft geen echte kettingkast, maar een kunststof omhulsel dat uit twee delen bestaat en je uit elkaar kunt schuiven. Alleen de bovenkant en buitenkant van de ketting wordt beschermd. De onderkant is gewoon open.

Deze is met 4 schroeven los te maken... Daar begint het 'probleem'. Het zijn drie verschillende soorten schroeven: 2x kruiskop, 1x bout voor de steeksleutel en 1x zo'n 6-hoekige (torx?) schroef. Een torxsleutel heb ik (nog) niet, dus met enige moeite voldeed ook de inbussleutel.
Het plastic van de kettingbeschermer was nu deels te verwijderen. Over de achteras kon je het wegschuiven (linker gedeelte onder in de foto), zodat ongeveer de helft van de ketting vrij ligt. Het voorstel gedeelte dat om de trapas zit (bovenste foto) kun je volgens mij niet verwijderen zonder ook de trapper te verwijderen. Daar gaan we dus maar niet aan beginnen.

Alles helemaal goed schoonmaken gaat dus niet; het tandwiel dat tegen de motorbehuizing zit, kom ik niet aan.
De ketting heb ik zo goed en zo kwaad als ik kon schoongemaakt en toen begon het in elkaar schuiven van het kwetsbare dunne plastic... Dat had ik misschien iets beter verwacht van een fiets van deze prijs.
De twee kruiskopschroeven zaten zo vast, maar de torx-schroef (bovenaan zichtbaar op de bovenste foto) was nauwelijks in het gat te krijgen als de 4e schroef aan de onderzijde al aangedraaid was.

Met enig gehannes heb ik ze vast gekregen, maar perfect zit het niet. Het blijkt namelijk enige speelruimte te zitten tussen het ronde trapas deel en de plastic behuizing. Een ruimte van pak 'm beet één milimeter, en de beide schroeven trekken dit naar elkaar toe. Ik ben benieuwd hoe lang dat heel blijft.
Bij een volgende beurt, moet ik daar toch eens op attenderen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier uw reactie achter...
Alles mag, ook kritiek, maar wel netjes a.u.b.