zondag 18 oktober 2015

Energie besparen kost veel energie

Tja, waar slaat die titel nou weer op, nou dat is heel simpel en kan ik - voor mij persoonlijk - op twee manieren uitleggen:

Fietsen vs auto

Ik bespaar veel kosten (benzine, onderhoud etc.) op mijn auto door zo vaak mogelijk met de fiets naar het werk te gaan. Daarmee bespaar ik dus energie. Maar dat kost mij wel energie. Fysieke energie van het trapperen (met ondersteuning van de Bosch motor natuurlijk op mijn ebike) en het kost mentale energie, want je moet het toch maar iedere dag opbrengen om extra vroeg op te staan en die 19 kilometer door weer en wind af te leggen op de fiets. Ik zeg altijd: "er is altijd een reden om niet de fiets te nemen... te koud, te warm, te nat, te droog, teveel vliegen, te veel werk, geen zin enz. enz.". Het kost dus echt energie.

Hybride auto: de Toyota Yaris

Het rijden in de Yaris is natuurlijk een genot. Het is een nieuwe auto, dus dat rijdt altijd heerlijk. Na verloop van tijd zal het wel 'gewoon' zijn en ben je er aan gewend, maar op dit moment rijdt het nog fantastisch. Schitterend om te starten en niks te horen en regelmatig tijdens het (in de bebouwde kom) aan zien springen van het EV-lampje (als teken dat de motor uit is geschakeld en je elektrisch rijdt). Het verbruik wordt dan ook als 0,0 aangegeven.
Tijdens rijden op de benzinemotor (bij iets forser optrekken en boven de 50 km/h 'springt' het verbruik echter wel omhoog. Het tellertje geeft dit aan in l/h en bij fors optrekken of gas geven gaat dit tot boven de 15 l/100 km, maar op een 80 km weg rijden, geeft ook een verbruik van 7,2 - 9,1 l/100 km aan. Gevoelsmatig zeg ik dat dat aan de hoge kant is. Mijn vorige auto haalde met rustig rijden 1:22 (let wel, echt heel rustig) en gemiddeld dus 1:18/1:19. Deze hybride Yaris moet daar eigenlijk wel nog een tandje zuiniger in kunnen zijn, ofschoon de auto natuurlijk aanzienlijk zwaarder is en een zwaardere motor heeft (1.5 vs 1.0 voor de Alto). Ik ben benieuwd naar de eerste tankbeurt. Ik weet ook niet of de garage de auto echt tot de nok heeft volgetankt. Ik kan me voorstellen dat er in de praktijk nog wel een litertje of 2 à 3 bij zou kunnen, waardoor ik bij deze eerste tankbeurt dus in principe te veel zou tanken. Pas bij de tweede tankbeurt weten we het echt.

Maar, om echt maximaal gebruik te maken van de hybride techniek, moet je het rechtervoetje bijzonder goed in bedwang houden. Ook dat kost dus weer mentale energie. Je bespaart energie, maar het kost dus wel weer energie.
Dit fluwelen voetje kost ook mijn mede weggebruikers energie, namelijk de energie "emotie"... De meeste auto's achter mij kunnen het niet waarderen dat ik probeer rustig te rijden. Het hele Volkswagen schandaal van de NOx uitstoot interesseert dan ook waarschijnlijk helemaal niemand, tenzij het effect heeft op de aanschafprijs of de lease-bijtelling. Voor het milieu doet het helemaal niemand.

Maar om zuinig te rijden doe ik het volgende:
 • starten doet de auto elektrisch, maar wanneer die een dag/weekend/week heeft stilgestaan en de verwarming (evt. airco), verlichting, radio etc. staat aan, dan springt de benzinemotor al gauw weer aan. Dat eerste stuk kun je dus weinig elektrisch rijden.
 • Na een stukje rijden (met regelmatig uitrollen en afremmen), zijn de accu's bijgeladen en zie je wanneer je bijvoorbeeld een rotonde of stoplicht nadert en je gas helemaal loslaat dat de motor uitgaat en EV (elektro) aan springt. 0,0 verbruik dus.
 • Daarna optrekken vanaf 0 km/h moet bijzonder rustig gebeuren om op elektro te blijven rijden. Doe je dit heel erg bewust (en als de accu vol is), dan kun je uiteindelijk optrekken tot 50 km/h en zo doorrijden.
 • Meestal gaat je dat niet lukken, doordat er te veel verkeer achter je zit dat dit niet kan waarderen. Dan trek ik harder op (benzinemotor springt direct aan zonder dat je het merkt) totdat ik 50 km/h rijdt en laat dan even (heel kort) het gas in een keer helemaal los en daarna meteen weer (heel voorzichtig) in. Dan springt de benzinemotor wederom uit en rijden we weer elektrisch. Dan is het weer mogelijk de snelheid op de elektromotor op 50 km/h te houden. Het is even proberen en 'spelen' met de voet, maar is best te doen.
 • Wanneer ik bijvoorbeeld van een langere rit (rijksweg 80 km/h of snelweg (boven 100 km/h dus) terugkomt in de bebouwde kom is het voor mij zeker mogelijk op de elektromotor thuis te komen.
 • Op de snelweg moge het duidelijk zijn dat ik het ook daar rustig aan doe. Meestal plak ik me - nu met de cruise control dus - achter een vrachtwagen die rond de 90 km/h rijdt en ga zo naar mijn werk. Ook hier dus een fluwelen voetje. Gelukkig heeft hier (bijna) niemand last van, aangezien ze toch die vrachtwagen in moeten halen.
 • En even voor de duidelijkheid: als de veiligheid het wenst, kan de Toyota Yaris Hybrid ook heel snel optrekken. Echt een pittig bakje.
Op deze manier - door dus bewust te kijken waar ik zuinig aan kan doen - geeft de auto nu een gemiddeld verbruik van 5,3 l/100 km. Dat is nog net geen 1:19... Op zich natuurlijk helemaal niet slecht, maar ik had gehoopt dat door mijn inspanningen het verbruik ergens op 1:22 of 1:23 uit zou/zal komen. Bij het eerste in gebruik nemen van de auto heb ik 'm wel ook een paar keer flink op z'n staart getrapt, wat natuurlijk in het totaalverbruik mee tikt.

We zullen zien de komende maanden.

6 opmerkingen:

 1. Leuke blog! Ik rijd zelf een Prius en heb verschillende rijstijlen afhankelijk van mijn stemming, drukte op de weg etc., maar soms rijd ik precies zoals jij het ook omschrijft. Zo heb ik een keer op 150 km 1:30 gereden. Moet die van jou dus ook kunnen zou ik denken (want Yaris en Prius hebben toch dezelfde motor?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessante blog. Heb nog nooit een blog gezien waarbij een fiets word vergeleken met een auto. Ook erg leuk dat je het deelt met andere mensen. Heel erg bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk blog, leuk om te zien dat je heel erg bezig bent met het besparen van geld. Maar is het niet gewoon slimmer om in een diesel te gaan rijden. Die prijs ligt op dit moment toch erg laag en ik zie hem niet zomaar ineens stijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou de leaf ook even uitlichten, minsten zo'n interessante auto om te bestuderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vorig jaar maakte ik ook de afweging of te gaan rijden of te gaan fietsen. Uiteindelijk heb ik mijn mooie Kia maar behouden aangezien ik gewoon te veel kilometers maak voor alleen op de fiets. Op een gegeven moment redde ik het gewoon niet meer en besloot ik toch niet van mijn auto afscheid te nemen. Gelukkig maar, anders had ik hem wel gemist!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb laatst ook een nieuwe auto gekocht, een nissan. Maar ik zou nu al niet meer weten wat ik zonder mijn nieuwe auto zou moeten.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat hier uw reactie achter...
Alles mag, ook kritiek, maar wel netjes a.u.b.